21 Σεπτεμβρίου, 2018

Ομιλίες

Επιστροφή
 
+ + -
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Τετάρτη 9 Μαΐου 2007

 

 Κυρίες και Κύριοι,

Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ιδρυτικής πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ορόσημο για τους λαούς της Ευρώπης στην πορεία για την ανάπτυξη και εδραίωση μιας ισχυρής ένωσης πολιτών και δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και Δημοκρατίας.
Η Ενωμένη Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων πολιτών, δεν είναι μόνο η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Έχει τη δύναμη και την ισχύ πλέον, να παρεμβαίνει και να επηρεάζει αποφασιστικά τα διεθνή δρώμενα στην πολιτική και την οικονομία.
Οι ευρωπαϊκοί λαοί άφησαν πίσω τους οριστικά όχι μόνο τις διαιρέσεις του ψυχρού πολέμου αλλά και ένα παρελθόν αιώνων, που το χαρακτήριζαν αντιπαραθέσεις και πολεμικές συγκρούσεις οι οποίες μόλις στον περασμένο αιώνα, παρέσυραν δυο φορές και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ξαναδιαβάζοντας τα κείμενα των ιδρυτών, διαπιστώνουμε σε ποιο βαθμό πράγματι, η αναζήτηση της ειρήνης υπήρξε κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης στη δεκαετία του '50. Είναι αλήθεια πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, ιδίως στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι αποτελεί μοναδικό ιστορικό παράδειγμα, το πιο επιτυχημένο ίσως, μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης, ευημερίας και συνεργασίας μεταξύ κρατών.
Τα βήματα ως προς την οικονομική ενοποίηση των 25, πολύ πρόσφατα 27 (με την ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας), κρατών - μελών καθώς και ως προς την εφαρμογή ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του euro, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Η καθιέρωση ενός κοινού νομίσματος αποτέλεσε το σημαντικότερο επίτευγμα της Ε.Ε. μετά την ίδρυσή της με στόχο τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό και επιχειρηματικό χώρο διακίνησης ανθρώπων, προϊόντων και υπηρεσιών.
Η προσπάθεια όμως για την κατοχύρωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας όπως και τα βήματα για την υπερψήφιση ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συντάγματος, όπως διεφάνη, συνάντησαν προβληματισμό και διαφορετικές προσεγγίσεις από ορισμένα κράτη της ένωσης και τους πολίτες τους.
Το Γαλλικό και το Ολλανδικό δημοψήφισμα κατάφεραν ίσως σημαντικό πλήγμα στο εγχείρημα. Από τότε η Ευρώπη παρουσιάζει έντονα χαρακτηριστικά εσωστρέφειας και περισυλλογής. 
Η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών στηρίζει με συντριπτικά ποσοστά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προτάσσοντας την εμβάθυνση των ήδη υπαρχόντων μελών και αργότερα τη διεύρυνσή της, αναμένοντας από την ισχυρή Ευρώπη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.
Ο δρόμος που οδηγεί στην πλήρη ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η γενικότερη πορεία όμως της Ε.Ε. παραμένει σταθερή και προς θετική κατεύθυνση.
Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη του Βορρά ή του Νότου, της Δύσης ή της Ανατολής, των πλουσίων ή των φτωχών.
Η Ευρώπη είναι μια και ενιαία και είναι ανάγκη να αποκτήσει πολιτικό και αμυντικό βάρος, ανάλογο με την οικονομική της ισχύ.
Η προοπτική αυτή είναι προϋπόθεση, για να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά της και να αναλάβει έναν πιο ενεργό διεθνή ρόλο. Το ρόλο που δικαιούται και υποχρεούται να αναλάβει στη Νέα Εποχή.
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η υιοθέτηση του ευρώ και η ιστορική διεύρυνση του 2004 αποτελούν σταθμούς στην εξέλιξή της ώστε να μετουσιωθεί σε μια κοινωνία πολιτών οι οποίοι θα μοιράζονται κοινές αξίες, οράματα και ελπίδες, αλλά επίσης κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς.
Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τη Συνταγματική Συνθήκη τον Απρίλιο του 2005 μαζί με τους υπόλοιπους αυθεντικούς εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού παρά το τελικό γεγονός της μη υιοθέτησής της.
Μια πράξη που της επιτρέπει να κινείται ισότιμα και αποφασιστικά στο δρόμο της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και εμβάθυνσης, της Ευρώπης των πολιτών, με ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους, της Ευρώπης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανάπτυξης που αναδεικνύει τις παραδόσεις και τα πολιτισμικά στοιχεία των λαών της. Την Ευρώπη του Πολιτισμού και των αξιών, που σέβεται την ταυτότητα, τη γλώσσα, την πίστη κάθε εθνικής οντότητας και οικοδομεί τη δύναμή της στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας, που γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Μη λησμονούμε και το όνομα Ευρώπη, είναι ελληνικό. Σημασία έχουν όσα μας ενώνουν και οδηγούν μπροστά, στο μέλλον των λαών και των πολιτισμών μας. 
Πιστεύουμε σε μια ισχυρή και αποτελεσματική κοινοτική αλληλεγγύη, τόσο σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές απειλές, όσο και σε σχέση με τα προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, τα προβλήματα των νέων, η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία, η μάστιγα των ναρκωτικών, το δημογραφικό και τα μεταναστευτικά προβλήματα, η προστασία του περιβάλλοντος, η μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας, η ισόρροπη ανάπτυξη, η μετανάστευση και η ασφάλεια των πολιτών είναι θέματα που βρίσκονται επί χρόνια στην ατζέντα των ευρωπαϊκών συζητήσεων.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην καρδιά της Ευρώπης. Διασφαλίζει πραγματικά ισχυρή, ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, προσελκύει νέες επενδύσεις, ενθαρρύνει την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και προοπτικές για τους νέους.
Ας μη λησμονούμε ότι τη θέση που κατέχει σήμερα η χώρα μας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, τη χρωστά στον μεγάλο οραματιστή ηγέτη, τον Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος στις 28 Μαΐου του 1979, υπέγραψε την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, μετουσιώνοντας σε πράξη το όραμα της νέας Ελλάδας. Μια μεγάλη και απόλυτα δικαιωμένη εθνική επιλογή, όπως απεδείχθη ιστορικά.
Πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ένας κύκλος προσπαθειών ολοκληρωνόταν και λίγο αργότερα, το 1981, η Ελλάδα γινόταν πλήρες μέλος της ένωσης.
Όπως ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής έχει διακηρύξει: «Δύο είναι οι κατακτήσεις που ξεχωρίζουν από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Κατακτήσεις μόνιμες, διαχρονικές και καθοριστικές της πορείας μας. Είναι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και η εδραίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Και το ένα είναι συναρτημένο με το άλλο. Η Δημοκρατία ήταν προϋπόθεση για την ένταξη. Και η ένταξη, εγγύηση Δημοκρατίας.
Ήταν το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έγινε πράξη με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η προσχώρηση στις ευρωπαϊκές δομές, συνέβαλε στην εδραίωση του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος, της πολιτικής σταθερότητας, του ομαλού πολιτικού βίου, στη χώρα μας».
Οι περισσότεροι Έλληνες συμφωνούμε σήμερα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση, η πρόοδος της χώρας μας. 
Είμαι βέβαιος ότι μετά τη διεύρυνση και το ομολογουμένως, μεταβατικό στάδιο που βρισκόμαστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και θα χαράξει νέες κατευθύνσεις.
Η κύρια πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες ανησυχίες τους. 
Να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να σχεδιάσει νέες πολιτικές σε όλους τους τομείς (την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τις επικοινωνίες, τη γεωργία, την επιχειρηματικότητα, τις νέες αγορές, την παιδεία, τη νεότητα, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.α.) με βασικό ωφελημένο τον πολίτη και τις κοινωνίες της Ευρώπης.
Στην προσπάθεια αυτή, η  Ελλάδα, βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον του ενωσιακού εγχειρήματος.
Ο Αθλητισμός εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε ένα σημαντικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας και επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρείται δε, πηγή νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και θέσεων απασχόλησης.
Για την Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο ανάδειξης του εθνικού μας πλούτου και αξιοποίησης της τεράστιας ολυμπιακής κληρονομιάς. 
Αποκτούμε πλήρη επίγνωση της κεντρικής θέσης που έχουμε στη διεθνή τουριστική βιομηχανία και επιτυγχάνουμε σημαντικά αποτελέσματα. Με συντονισμένες προσπάθειες, ολοκληρώνουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, όπως τα υποσχεθήκαμε στους πολίτες.
Ο ορισμός του 2004 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού», του 2005 ως «Ευρωπαϊκού Έτους Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» και του 2007 ως Ευρωπαϊκού Έτους ίσως Ευκαιριών,  ενισχύουν τη γενικότερη προσπάθεια συμμετοχής των πολιτών στα αθλητικά δρώμενα.
· Η συστηματική συμμετοχή μας στις ¶τυπες Συνόδους των Υπουργών Αθλητισμού και η ενεργός συμμετοχή μας στην παγκόσμια προσπάθεια κατά του Ντόπινγκ και της βίας στους αγωνιστικούς χώρους,
· Η καθιέρωση της επίσημης έδρας στην Ελλάδα, της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου της UNESCO «Γυναίκα και Αθλητισμός».
· Οι ανταλλαγές νέων αθλητών στο πλαίσιο του Οργανισμού της Γαλλοφωνίας αλλά και οι άριστες σχέσεις μας σε επίπεδο χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, καθιστούν τη χώρα μας επίκεντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού. 
Η Ελλάδα, κέρδισε την Ολυμπιάδα των Κωφών το 2013 και διεκδικεί με αξιώσεις τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 για τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας, την Πανεπιστημιάδα του 2013, τους Διεθνείς Αγώνες των Special Olympics το 2011, και άλλες μικρότερης εμβέλειας διοργανώσεις.
Αισιοδοξούμε για το μέλλον του Ελληνικού Αθλητισμού στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.    
Με ιδιαίτερη χαρά, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας, η Παγκόσμια Αδελφότητα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και το Κέντρο Προβολής και Δημοσιότητας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και τους συγχαίρω για τη σκέψη και τις πρωτοβουλίες τους, οι οποίες έχουν στόχο να προβάλλουν και να αναδείξουν τον ενεργό ρόλο και τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Επιστροφή
 
 


Γεώργιος Ορφανός