21 Σεπτεμβρίου, 2018

Ομιλίες

Επιστροφή
 
+ + -
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ"
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2006

 

 


Αγαπητοί φίλοι, 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι  σήμερα ανάμεσά σας.
Οι Ηπειρώτες της Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα ζωντανό δείγμα της υπέροχης ηπειρωτικής ψυχής.  Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης σας αγκάλιασε και σας έδωσε χώρο να δημιουργήσετε, να δείξετε τις δυνάμεις σας και να προσφέρετε παραγωγικά ξεδιπλώνοντας τις αρετές του ηπειρωτικού γένους.
Υψηλό φρόνημα, φιλοπατρία, γενναιότητα, αυτοθυσία,  φιλεργατικότητα, δημιουργία, προσφορά στην πατρίδα. 
Πάντα πρωτοπόροι στους αγώνες του Έθνους. Όλους τους Αγώνες. Τους κοινωνικούς αγώνες, τους αγώνες για την υπεράσπιση της πατρίδας, τους αγώνες για Εθνικές ευεργεσίες και την ενδυνάμωση της πατρίδας, τους αγώνες για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, ώστε να λαμπρύνετε την πατρίδα με το παράδειγμά σας που καταχώρησε η ιστορία μας στις πιο λαμπρές της σελίδες.
Για τους σύγχρονους Έλληνες, η Ήπειρος δεν είναι μόνον μια μεγάλη εθνική έπαλξη και ιδιαίτερη πατρίδα για πολλούς από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα από τα πιο πλούσια και καρποφόρα κλαδιά του ελλαδικού κορμού. 
Είναι και ένας τρόπος θεώρησης της ζωής μας, όπου πρωτοστατεί η αγάπη για τον τόπο μας, η προκοπή, η εργατικότητα, η υποταγή του ατομικού στο συλλογικό, το αίσθημα ευθύνης, ο πλούτος και η δύναμη της παράδοσης.
Οι Ηπειρώτες πάντα μας γεμίζουν με συγκίνηση και υπερηφάνεια για όσα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την πρόοδο του Έθνους μας.
Συνεχίζουν την παράδοση στα Γράμματα και τις Τέχνες, που καλλιεργούνται με τον καλύτερο τρόπο από τα παλαιά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας μέχρι σήμερα τόσο στα Ιωάννινα όσο και σε ολόκληρη την Ήπειρο. 
Στόχος όλων των Ηπειρωτών, όπου και αν βρίσκονται, είναι η συμβολή τους στην πρόοδο της Ελλάδας, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και η ανάπτυξη της αγαπημένης μας Ηπείρου. 
Προς τα εκεί συντείνουν οι προσπάθειες όλων μας και προς αυτή την κατεύθυνση δυναμώνει η θέλησή μας μέσα από Εθνικούς εορτασμούς όπως ο σημερινός για την 66η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, που ανέδειξε στα πέρατα της γης τη δύναμη και το σθένος της Ελληνικής ψυχής.
Η φετινή επέτειος έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας το ιστορικό χρέος να ανταποκρινόμαστε κάθε στιγμή στην υψηλή παρακαταθήκη των αγώνων των Ελλήνων για Ελευθερία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και προκοπή.
Ο ελληνικός λαός, στης Ηπείρου τα βουνά έγραψε Ιστορία με κεφαλαίο «Ι». Παρά τις ελλείψεις σε πολεμοφόδια και την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, ο ελληνικός στρατός αρχικά συγκράτησε και μετά εξεδίωξε τους εισβολείς από το έδαφος της χώρας. Και όχι μόνο αυτό. Τους καταδίωξε και πιο πέρα στο Αλβανικό έδαφος.
Στις 10 Νοεμβρίου άρχισε η ελληνική αντεπίθεση και ο στρατός έφθασε στην Κορυτσά, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο και αλλού. Οι Έλληνες στρατιώτες με τον ενθουσιασμό και τη γενναιότητά τους, έγραψαν στην ιστορία το «Αλβανικό Έπος».
Η επέτειος των αγώνων του 1940, ανήκει στα μεγάλα εκείνα ιστορικά γεγονότα, που νικούν τον χρόνο και γίνονται ορόσημα φωτίζοντας το δρόμο της χώρας προς την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της ενότητας των Ελλήνων στα μεγάλα  και τα σπουδαία.
Εξήντα έξι χρόνια μετά η Ελλάδα του 2006, καλείται να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες που άφησε η γενιά του ’40.
Ενότητα και πίστη σε ιδανικά και αξίες, ας μας οδηγούν και σήμερα και σ΄ ένα μέλλον Εθνικής Αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και ευημερίας.
Ο εορτασμός των Εθνικών μας Επετείων εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Κυρίως οξύνει τη θύμηση και παραπέμπει στη γνώση τη ιστορίας και των εθνικών μας αγώνων.
Ένας αγνός πατριωτισμός για ένα ακόμη κέντρο του Ελληνισμού που απελευθερώνεται και που γιορτάζουμε όλοι εμείς σήμερα, είναι το μήνυμα που στέλνει αυτός ο αγώνας του ελληνικού λαού. ¶δολος, αυθόρμητος και με πολλά οράματα για ένα καλύτερο μέλλον.
Δικό μας χρέος είναι σήμερα, να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και της πορείας του Έθνους μας.
Η γενιά του ’40 έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο ΟΧΙ στον κατακτητή.
Οι Έλληνες δεν υπάκουσαν στη λογική του συσχετισμού δυνάμεων, δεν υπολόγισαν το κόστος της ανθρώπινης θυσίας. Προέταξαν την ηθική τάξη, τις αξίες αλλά και τα βιώματα χιλιετιών, με υπερηφάνεια, αποφασιστικότητα, προσηλωμένοι στα ιδανικά της ελευθερίας και του ανθρωπισμού.
Με αυτό το πνεύμα μελετούμε την ιστορία μας και τα συγκλονιστικά γεγονότα του ελληνοιταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου ενθυμούμενοι τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη:
«Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος, παρηγορούμαστε με έναν τρόπο, ότι η τύχη, μας έχει εμάς τους Έλληνες πάντοτε ολίγους, ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε, τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και ολίγοι αποφασίζουν να αποθάνουν, και όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν».
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα την αξία της ειρήνης, της ελευθερίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών, από αυτούς που πολέμησαν και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος για να διαφυλάξουν τα αγαθά αυτά.
Η χώρας μας είναι προορισμένη, από την ένδοξη ιστορία της σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή της καταξίωση να αποτελεί βασικό παράγοντα διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που μέχρι πρόσφατα βίωνε την οδύνη των πολεμικών συγκρούσεων.
Το επιτακτικό ζητούμενο της Νέας Εποχής είναι όλοι οι Έλληνες για μια ακόμη φορά παραμερίζοντας τα λίγα και τα μικρά που μας χωρίζουν , να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε πράξη όλα όσα οραματιζόμαστε. Όλα όσα μας αξίζουν.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει το ρόλο που της υπαγορεύουν και της επιβάλλουν η ένδοξη ιστορία και οι παραδόσεις της, μόνον εάν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και εμπνέεται από το παράδειγμα των αγωνιστών της Κορυτσάς και τόσα άλλα εθνικά παραδείγματα.
Η χώρα μας σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, φιλίας και συνεργασίας, που υπερβαίνει τα φυσικά της σύνορα.
Ιδιαίτερα η πόλη της Θεσσαλονίκης, αποτελεί επίκεντρο ειρήνης, επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας, ανταλλαγής ιδεών και σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης στις μεταφορές, στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό.
Είμαι αισιόδοξος για το ρόλο της πόλης μας στον 21ο αιώνα. Είναι ρόλος πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και σ΄ αυτό θα συμβάλλουμε όλοι μαζί με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.  
Εορτάζουμε τις Εθνικές Επετείους, για να μπορέσουμε να συμπαρασυρθούμε με τα οράματα τα οποία εξέφρασε τότε η απελευθέρωση της Ηπείρου.
Μην λησμονάμε ότι αυτή η απελευθέρωση ήταν το όνειρο της Ελλάδος από τότε που το μικρό ελληνικό κράτος συνεστήθη το 1830.
Είχαν μεσολαβήσει διάφορες επαναστατικές προσπάθειες, κυρίως στην Κρήτη, και ο άτυχος πόλεμος του 1797, ο οποίος ήταν και εκείνος αποτέλεσμα ενός πατριωτισμού αλλά άκαιρου, που δεν στεκόταν σε βάσεις σταθερές, δεν προϋπήρχε η αναγκαία προετοιμασία και υπέστημεν τη γνωστή ταπείνωση του πολέμου, η οποία εβάρυνε την ψυχή του Ελληνικού λαού και του Στρατού, ο οποίος έπειτα από μία αναδιοργάνωση κατέστη δυνατόν να ελευθερώσει όλες τις υπόδουλες πόλεις που ήταν δυνατόν να ελευθερωθούν τότε.
Έμειναν και μέρη χωρίς να ελευθερωθούν, όπως χάθηκαν οριστικά για την Ελλάδα, και χάθηκαν και οι πατρίδες της Μικράς Ασίας μετά την καταστροφή του 1922.
Αλλά αυτή η καταστροφή του 1922 είχε και κάποια θετικά αποτελέσματα, γιατί οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ήρθαν εδώ στην Ελλάδα και έφεραν τη δική τους πολιτιστική παράδοση και σκέψη, ενώθηκαν με τον ελληνικό λαό και σήμερα ενωμένος o ελληνικός λαός έχει δυνατότητες πολύ περισσότερες απ' ότι είχε στο παρελθόν και μπορεί να προχωρήσει μπροστά και προχωράει μπροστά.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι, τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την 'Ηπειρο και τη Μακεδονία;
Θα ήταν ένα κράτος που δεν μπορούσε να επιβιώσει.
Η φροντίδα και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης είναι η Ήπειρος, το ζωντανό αυτό κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, επί χρόνια ξεχασμένο από προηγούμενες Κυβερνήσεις, να μην υστερεί σε τίποτε από τις υποδομές και τις δυνατότητες που διαθέτει η υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο δυναμισμός της Ηπείρου, και όχι μόνον στον τομέα της αργυροχοίας, o δυναμισμός της σε πάρα πολλά πράγματα και σε πάρα πολλούς τομείς της ανθρωπίνης δράσεως είμαι βέβαιος ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα και ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η γειτονιά μας δεν ήταν ποτέ ήσυχη. ¶λλοτε στα βόρεια σύνορα μας και άλλοτε στα ανατολικά παραμόνευαν απειλές και κίνδυνοι.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ειρήνης, της αρμονικής συνεργασίας και συνύπαρξης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αμοιβαιότητας.
Η Ελληνική Πολιτεία, στηρίζει τον αλληλοσεβασμό και τις συνεργασίες των λαών και προωθεί συστηματικά την ιδέα της ειρήνης και της φιλίας.
Υποστηρίζουμε ειλικρινώς της ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.
Η ελληνική στρατηγική επιλογή υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών πηγάζει από το όραμα μας για το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα μέλλον που δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην ιστορική αλήθεια, σε σαφείς κανόνες και υποχρεώσεις και να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Στέλνουμε έμπρακτα το μήνυμα ότι η συνεννόηση και η συνεργασία είναι αποδοτικότερη από τη διαφωνία και την αντιπαράθεση. Ότι η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη είναι προτιμότερη από την καχυποψία και τη μισαλλοδοξία.
Η χώρα μας, συναισθανόμενη πλήρως την ιστορική της ευθύνη απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας συνεχίζει και υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σεβόμαστε την ιστορία των άλλων λαών και ζητούμε να σεβαστούν και εκείνοι τη δική μας και είναι αυτονόητο ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην ιστορία, στα σύμβολα και στον πολιτισμό των προγόνων μας.
Ο αιώνας που έφυγε άφησε ένα μεγάλο επίτευγμα για την ειρήνη, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ο χώρος συγκρούσεως μεταξύ των ισχυρών εθνών αλλά ο χώρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα σ’ αυτό το σημείο στους αδελφούς μας Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που αποτελούν περήφανο κομμάτι του ελληνισμού και ζωντανό κύτταρο της γειτονικής μας χώρας στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. 
Είναι γνωστή η συμβολή τους στην πολιτική ζωή και ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα και από τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. 
Τα δικαιώματα αυτά η ελληνική μειονότητα είναι ανάγκη να τα διεκδικεί συντονισμένα, με ενότητα και ομόνοια.
Πολύ πρόσφατα η Κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε τη χορήγηση Ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο που διαθέτουν κάρτα ομογενούς, λύνοντας οριστικά ένα πρόβλημα που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, εξασφαλίζοντας μάλιστα τις εγγυήσεις ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών μας.
Έμπρακτα η Κυβέρνηση λειτούργησε αποφασιστικά και ικανοποίησε άμεσα ένα χρόνιο αίτημα των αδελφών μας Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με τη συναίνεση και τη συνεργασία της Αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Είμαστε αισιόδοξοι για το δρόμο που έχουμε να βαδίσουμε όλοι μαζί με συνεργασία, σταθερότητα, ανάπτυξη και προοπτική στην ευρύτερη περιοχή. 

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, γι΄ αυτή την όμορφη πρωτοβουλία της και να εκφράσω σε όλους τη χαρά μου, διότι συνεορτάζουμε αυτές τις ιστορικές επετείους, με γεμάτη την καρδιά μας από σεβασμό, από πατριωτισμό και από ελπίδα για το μέλλον, συναισθανόμενοι την εσωτερική ανάγκη να μην λησμονήσουμε τις χρυσές σελίδες που έγραψε ο Ελληνισμός.
Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σταθερά για τα Εθνικά τους δίκαια, θα συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της προόδου αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να θυμόμαστε το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν.

Σας ευχαριστώ.

Επιστροφή
 
 


Γεώργιος Ορφανός