21 Σεπτεμβρίου, 2018

Ομιλίες

Επιστροφή
 
+ + -
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
Σάββατο 12 Μαΐου 2007

 

 


Αγαπητοί Φίλοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, 

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπους του Αθλητισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Συνάντηση αυτή, που οργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Ελλάδας, με στόχο, την προετοιμασία της διοργάνωσης των 1ων Αγώνων Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Σεπτέμβριο του 2007 στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ένας νέος θεσμός γεννιέται με επίκεντρο τον Αθλητισμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι. Ένας θεσμός που επιδιώκουμε να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών μας στην κοινή πορεία προς το μέλλον, όπως άλλωστε το προβλέπει και το Σύμφωνο Συνεργασίας των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης, είναι το καταλληλότερο όχημα, τόσο για τη συνεργασία και την ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη, όσο και για τη διασύνδεσή της με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.
Όπως γνωρίζετε, βασικό στοιχείο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη Ν.Α. Ευρώπη, είναι η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας.
Είναι, άλλωστε, η συνεργασία αυτή μοχλός και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας των κρατών της περιοχής.
Η Ελλάδα, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης.
Στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις προσπάθειες που αναπτύσσονται στην κατεύθυνση αυτή.
Πεποίθησή μας είναι ότι η Ν.Α. Ευρώπη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο οικονομικό άλμα ανάπτυξης και ευημερίας, ένα άλμα μπροστά, για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις στον τομέα της οικονομίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Και αυτό το αποδείξαμε έμπρακτα με την επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό.
Ο Αθλητισμός αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες γέφυρες επικοινωνίας που συνδέουν ανθρώπους και λαούς.
Το αθλητικό ιδεώδες προκρίνει την ευγενή άμιλλα, τον διαρκή και δημιουργικό αγώνα του ανθρώπου. Βρίσκεται γι’ αυτό στο κέντρο των αξιών που συνιστούν τον πανανθρώπινο, Οικουμενικό πολιτισμό.
Νέοι στην ηλικία αθλητές κάτω των 18 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μπαίνοντας στο στίβο των μεγάλων διοργανώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και  τα παγκόσμια πρωταθλήματα.
Είμαι αισιόδοξος για τα βήματα που έχουν συντελεσθεί και θα αποδώσουν συγκεκριμένους καρπούς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής, με στόχο να ρυθμιστούν από κοινού όλες οι πρακτικές λεπτομέρειες διεξαγωγής των Αγώνων.
Οι χώρες που θα συμμετέχουν, οι ημερομηνίες διεξαγωγής, τα αθλήματα, το επίσημο πρόγραμμα, το λογότυπο των Αγώνων, η διαμονή, η λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής, οι οικονομικές και οργανωτικές παράμετροι της διοργάνωσης θα συζητηθούν και θα συναποφασισθούν στη συνάντησή μας αυτή.
Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις που προηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο Υπουργών (το Δεκέμβριο του 2005) και στην Αθήνα, (τον Μάρτιο του 2006) σε επίπεδο αθλητικών εμπειρογνωμόνων, το κλίμα για το νέο θεσμό ήταν εξαιρετικά θετικό.
Όπως κάθε νέα προσπάθεια, στο ξεκίνημά της έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, έτσι και το νέο αυτό εγχείρημα, η νέα κοινή μας προσπάθεια, χρειάζεται συντονισμένες κινήσεις, βήματα σταθερά, πλαίσιο λειτουργίας και κυρίως ομόφωνες ή με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσεις, για να επιτύχει. 
Εργαζόμαστε για τη νέα προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι  οι νέοι αυτοί αγώνες θα ενισχύσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και θα συμβάλλουν σε κοινές πρωτοβουλίες στο χώρο του Αθλητισμού.
Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, αποβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών στο οικονομικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.
Στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, είχαμε την ευκαιρία με τους συναδέλφους μου Υπουργούς Αθλητισμού, να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις για την πορεία του Αθλητισμού, σε μία περιοχή που έχει δώσει πολλά δείγματα υψηλού επιπέδου, στο παρελθόν και εξακολουθεί να αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητές της.
Όπως επίσης και να αναφερθούμε στα θέματα, που συζητά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρώπη, όπως έχω διαπιστώσει στις ¶τυπες Συνόδους Υπουργών Αθλητισμού, τις οποίες παρακολουθώ ανελλιπώς, όπως η ενίσχυση του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού, η ενεργός συμμετοχή της γυναίκας στα αθλητικά δρώμενα, οι ίσες ευκαιρίες που δίνει ο αθλητισμός για τους ΑΜΕΑ, οι τρόποι καταπολέμησης του ντόπινγκ και της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και γενικότερα ο ρόλος του Αθλητισμού στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Επίσης, με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να έχουμε μια ευρύτερη συνεργασία και προς ποιά κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε σε αθλητικές διοργανώσεις της περιοχής μας, στα διάφορα αθλήματα.
Επανειλημμένα συζητήθηκε η δημιουργία ενός Ημερολογίου Αθλητικών Εκδηλώσεων σε επίπεδο χωρών ΝΑ Ευρώπης. 
Η συνάντησή μας αυτή είμαι βέβαιος ότι θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τη συνεργασία μας καθώς οι προοπτικές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης να έχουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στην Ευρώπη αυξάνονται διαρκώς.
Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θετική στην καινούργια πορεία του Αθλητισμού που εγκαινιάζουμε όλοι μαζί με τις προτάσεις και τις αποφάσεις μας.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την καλή λειτουργία του Γραφείου που συναποφασίσαμε σε προηγούμενες συναντήσεις, με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου προετοιμάζονται όλα τα βήματα για την πραγματοποίηση των αγώνων και λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο που επεξεργάζεται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τους Αγώνες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα θα συμβάλλει με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία της σημαντικής αυτής προσπάθειας.
Θα ήθελα να μεταφέρετε στους Προϊστάμενους σας Υπουργούς Αθλητισμού, τους πιο θερμούς μου χαιρετισμούς μαζί με τις ευχές μου να επιτύχουν στο έργο τους για την πρόοδο του Αθλητισμού.
Μπορούμε, και αυτός είναι ο στόχος μας, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή μας.
Και όχι μόνο! Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πόλο αθλητικής ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Εύχομαι και ελπίζω και η συνάντηση αυτή να είναι καρποφόρα και να συμβάλλει στο να είμαστε πανέτοιμοι τον Σεπτέμβριο, για τη διεξαγωγή των Αγώνων που αποτελούν κοινό στόχο για όλους μας.
Είναι στο χέρι μας να θέσουμε ξανά τη Νοτιανατολική Ευρώπη, μια περιοχή με μακρά και σπουδαία αθλητική παράδοση στην πρωτοπορία της προσπάθειας για τον σύγχρονο αθλητισμό. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Επιστροφή
 
 


Γεώργιος Ορφανός