21 Σεπτεμβρίου, 2018

Ομιλίες

Επιστροφή
 
+ + -
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. ΕΝΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

 

 

Είναι ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίζουμε στη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει η ΟΠΑΠ Α.Ε., το Υπουργείο Απασχόλησης, το Equal, το Υφυπουργείο Αθλητισμού και όλοι οι φορείς που μετέχουν σε αυτή την αναπτυξιακή σύμπραξη και παρουσιάζει τη δυναμική που έχει ο αθλητισμός, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.
Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, βλέποντας στην προσπάθεια αυτή να συμβάλλουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στον αθλητισμό, ακριβώς γιατί αυτό συνιστά μια ουσιαστική παρέμβαση στην πολιτική-αθλητική επιχειρηματική μας ζωή.
Παγκόσμια αυτοί που ασχολούνται με το αθλητικό επιχειρείν διακινούν περίπου το 3% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος. Στην Ελλάδα αυτοί που ασχολούνται με το αθλητικό επιχειρείν διακινούν το 1,5% του εθνικού προϊόντος, που σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια απόσταση διπλασιασμού αυτό που εκπροσωπούμε μέσα από το αθλητικό επιχειρείν.
Οι βασικές πτυχές αυτού του προγράμματος είναι να δώσουμε διέξοδο, κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς Αγώνες, σε όλους εκείνους οι οποίοι παρέλαβαν το μήνυμα του αθλητισμού, και τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνουμε καινούριες εγκαταστάσεις, άρα πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους οι οποίοι θα αξιοποιήσουν αυτές τις καινούριες εγκαταστάσεις, θα τις διαχειριστούν οικονομικά, θα φέρουν τα αντίστοιχα οφέλη, θα προσκαλέσουν και θα προκαλέσουν καινούριες διοργανώσεις, θα ασχοληθούν με αυτές τις διοργανώσεις πολλά πρόσωπα, άρα αυξάνουμε το οικονομικό αντίκρισμα των συγκεκριμένων δράσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός που έχει κάνει η Πολιτεία για τα καινούρια γήπεδα ποδοσφαίρου.
Παρατηρείτε όλοι ότι λέμε: «ετοιμάστε ένα επιχειρηματικό σχέδιο», δεν ζητάμε πλέον ένα απλό γήπεδο. Αυτό γίνεται γιατί μέσα από τη διαδικασία του επιχειρηματικού σχεδιασμού επιτυγχάνουμε τον αρχικό στόχο μας, αλλά συγχρόνως δίνουμε και διέξοδο σε εκατοντάδες, σε χιλιάδες καινούρια πρόσωπα τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο χώρο.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι το αθλητικό επιχειρείν είναι ένας χώρος στον οποίο έχουν πρόσβαση άτομα τα οποία σε άλλους χώρους δυσκολεύονται. Για παράδειγμα, άτομα με αναπηρίες, σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έχουν την κατάλληλη γνώση, μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Γι’ αυτό διεκδικούμε ένα σύνολο διοργανώσεων.
Μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες έχουμε κάνει πάνω 30 διοργανώσεις Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου επιπέδου στα διάφορα αθλήματα. 17-23 Σεπτεμβρίου γίνονται στη Θεσσαλονίκη οι 1οι Αγώνες της Ν. Α. Ευρώπης, στους οποίους συμμετέχουν 11 χώρες, σε 9 αθλήματα, πάνω από 2.000 αθλητές. Εκεί θα χρειαστεί προσωπικό, εθελοντές αλλά και πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πώς να διοργανώνουν αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνουμε τα όρια του αθλητικού επιχειρείν.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας δίνει και άλλες δυνατότητες. Δίνεται μια πρώτη χρηματοδότηση σε όσους έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους. Όμως αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ πιο επιτυχημένη όταν το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται είναι ήρεμο και δίνει αποτελεσματική διέξοδο. Αυτό σημαίνει αθλητική δραστηριότητα σε ένα χώρο που έχει λιγότερα προβλήματα.  Γι’ αυτό η Πολιτεία, σε αυτό το χρονικό διάστημα των 3,5 ετών που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση, έχουμε φροντίσει με συγκεκριμένα μέτρα σε διάφορους τομείς, να δημιουργήσουμε αυτήν την εικόνα της σταθερότητας, την εικόνα ανάπτυξης, η οποία προκαλεί ενδιαφέρον, άρα δίνει διέξοδο.
Να υπενθυμίσω ότι έχουν «κλείσει» 6 διαγωνισμοί για την αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μας απορροφούσαν περίπου 55 εκατομμύρια το χρόνο. Σήμερα, από την αξιοποίηση αυτών των συγκεκριμένων χώρων, θα εισπραχθούν τα επόμενα 30 χρόνια 1δις 50 εκατομμύρια €. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, επιχειρηματικότητα και χρήματα τα οποία συρρέουν στα δημόσια ταμεία.
Με την επίβλεψη του Υφυπουργείου, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται πάνω από 1500 αθλητικά έργα υποδομής, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν ένα από τα όπλα για να δημιουργήσουμε την εικόνα ενός αθλητισμού ο οποίος πατάει στα δικά του πόδια, λειτουργεί και δίνει διεξόδους.
Ένας τρίτος τομέας  που τον λειτουργούμε θετικά έχει να κάνει με την αξιοποίηση των υπολοίπων εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει αυτά τα 3 χρόνια πάνω από 300 μεγάλες εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, έχουμε ξεπεράσει τις 1000. Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πάνω από 150, στον ¶γιο Κοσμά γύρω στις 700. Έχουμε λοιπόν μια συνεχή δραστηριότητα και ένα από τα βασικά στοιχεία τα οποία διεκδικούμε μέσα από αυτές τις δράσεις είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ. Αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό, αυτά τα εκατοντάδες παιδιά που σήμερα βρίσκονται κοντά μας, που τα βλέπουμε στο γήπεδο να αθλούνται, είναι το μέλλον του αθλητισμού και περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε καλύτερη διέξοδο.
Την ίδια ώρα οι ενέργειες μας στο θέμα της καταπολέμησης του ντόπινγκ και της βίας βρίσκονται στην κορυφαία έκτασή τους, καθώς πιστεύουμε ότι η διεκδίκηση της νίκης με τέτοια μέσα δεν αντικατοπτρίζει τα ολυμπιακά και αθλητικά ιδεώδη, δεν αντικατοπτρίζει την έννοια του αθλητισμού. Όποιος διεκδικεί με τέτοια μέσα τη νίκη δεν αθλείται, είναι έξω από αυτή τη νοοτροπία. Και θέλω να δηλώσω με υπερηφάνεια ότι η χώρα μας πρωταγωνίστησε στο να ετοιμαστεί η σύμβαση της UNESCO για τη φαρμακοδιέγερση (ντόπινγκ), η οποία λειτουργεί ως διεθνής σύμβαση.
Όσον αφορά το θέμα της βίας θα ήθελα να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Η προσπάθεια δεν τελειώνει σε 6 μήνες, δεν τελειώνει με υπουργικές αποφάσεις. Τελειώνει με συνολική προσπάθεια και όσο περισσότεροι είμαστε στην ίδια πλευρά τόσο ευκολότερα θα κερδίσουμε.
Με 3 διαδοχικούς νόμους ισχυροποιήσαμε  το νομοθετικό πλαίσιο, θεσπίσαμε αυστηρότερες ποινές και σήμερα έχουμε αποτελέσματα. Στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία έκαναν μία δεκαετία να τελειώσουν με το θέμα της βίας, εμείς στα 3 χρόνια εφαρμογής ήδη το 90 % των γεγονότων της βίας είναι ελαττωμένα κατά το ήμισυ και γίνονται εκτός αγωνιστικών χώρων.
Περάσαμε στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της βίας εκτός αγωνιστικών χώρων. Δικός μας κεντρικός στόχος είναι να αποδώσουμε τα γήπεδα στη νεολαία, στη γυναίκα, στην παρέα, σε όλους εκείνους που θέλουν να πάνε και να διασκεδάσουνε αλλά όχι σε εκείνους που θεωρούν ότι είναι ιδιοκτησία τους και επιδιώκουν να μας βγάλουν απ’ έξω. Κανένας μας δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες. Η΄ είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε ή παίρνουμε θέση ή αλλιώς πάμε στην απέναντι πλευρά. Υπάρχει ένας διαχωρισμός απέναντι σε εκείνους οι οποίοι επιδιώκουν να μας βγάλουν εκτός και σε εμάς που επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε υπέρ της κοινωνίας. 
Θα ήθελα να σας δώσω κάποια στοιχεία για την αντιμετώπιση της βίας. Έχουμε 50 συλλήψεις το τελευταίο οκτάμηνο και αντίστοιχες φυλακίσεις. Δεν υπάρχει στο παρελθόν τέτοια διαδικασία, η έννοια της ατιμωρησίας ήταν κεντρικό στοιχείο, αλλά σήμερα με τη διαδικασία που τηρείται όλοι ξέρουν ότι η πιθανότητα να βρεθούν στη φυλακή είναι πολύ ισχυρή.
Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, αποφασιστικά. Ήδη τοποθετούνται κάμερες σε 22  γήπεδα και ακολουθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έτσι ώστε ο καθένας να μη νιώθει μέρος της μάζας στο γήπεδο, αλλά ότι είναι διακριτός.
Από τα τελευταία γεγονότα έχουμε όλες τις εικόνες αυτών που προέβησαν σε πράξεις βίας, αλλά και από τον τελικό του Champions League που είχαμε την πρώτη εφαρμογή.
Είμαστε αποφασισμένοι και θα κερδίσουμε. Γιατί η κοινωνία ποτέ δεν ηττάται, ηττώνται αυτοί που τα βάζουν με την κοινωνία.
Εκείνο το οποίο έχουμε ετοιμάσει, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο λειτουργίας όλων εκείνων οι οποίοι οργανωμένα θέλουν να βρίσκονται κοντά σε μια ομάδα. Το πώς θα λειτουργούν, πώς θα δημιουργούνται και τις ευθύνες θα έχει η Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία.  Αυτοί που δημιούργησαν στρατιές για άλλα συμφέροντα, σήμερα ξέρουν ότι οι στρατιές αυτές είναι που τους ελέγχουν.
Ένα τελευταίο στοιχείο το οποίο αφορά την έννοια της άθλησης και το πώς αυτή παρεμβαίνει στην έννοια της ποιότητας ζωής. Μια έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το εξής: αν σήμερα μία κοινωνία ξοδέψει ένα ευρώ για τον αθλητισμό τότε αποκτά καλύτερη ποιότητα ζωής και γλιτώνει 3 ευρώ τα οποία θα είναι υποχρεωμένη να ξοδέψει στο μέλλον για τα θέματα περίθαλψης, για να μπορέσει να δώσει φάρμακα, όλα αυτά τα οποία είναι απαραίτητα για κάποιον ο οποίος δεν έχει καλή ζωή. ¶ρα ο αθλητισμός είναι ένα ποιοτικό στοιχείο στη ζωή μας.
Και ένας τρίτος αριθμός: μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων που μπαίνουνε στα γήπεδα. Είτε αυτό αφορά αθλητές που διεκδικούν να γίνουν αύριο πρωταθλητές είτε πρόσωπα που τους ενδιαφέρει να κάνουν αθλητισμό. Έχουμε σε εξέλιξη πάνω από 10.000 προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Σε δήμους, όπου κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά και σε ιδρύματα, όπου υπάρχουν άτομα με αναπηρίες, σε φυλακές, στα πανεπιστήμια, σε εργασιακούς χώρους, σε νοσοκομεία, για καλύτερο επίπεδο ζωής. Στηρίζοντας λοιπόν τον αθλητισμό, δίνουμε διέξοδο στην επιχειρηματικότητα και προσδοκούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δώσει πολλές καινούριες δυνατότητες.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ευχαριστώ που ήρθατε εδώ και να ξέρετε ότι η συμμετοχή σας σε αυτή την προσπάθεια αξίζει τον κόπο γιατί ο αθλητισμός διδάσκει, ενώνει, παράγει ήθος και δίνει διέξοδο στη ζωή μας.

Ευχαριστώ.

Επιστροφή
 
 


Γεώργιος Ορφανός